+34 972 752 058 (whatsapp y llamada)
info@ultraligeros.net

Electricitat estàtica i meteorologia. Què tenen a veure?

Regala y vuela en avioneta o helicoptero

L’explicació a les enrampades que tots hem patit alguna vegada està en el temps.

La meteorologia és un punt clau en la nostra feina, ja que depenem completament del temps per treballar. Quan l’hivern s’acosta i les temperatures comencen a caure, els dies de vent – en el nostre cas vent de nord, anomenat tramuntana-, de boira baixa o de pluja incrementen, impedint-nos volar tan sovint com ens agradaria.

EEl fred, però, no només porta el vent, la boira i la pluja, sinó que també fa que l’electricitat estàtica incrementi en l’ambient. T’havies plantejat mai a què es deuen les enrampades que segur que alguna vegada t’has donat i per què són més freqüents a l’hivern que a l’estiu?d estática incremente en el ambiente. ¿Te habías planteado nunca a qué son debidos los chispazos que seguro que alguna vez te has dado y porque son más frecuentes en invierno que en verano? 

Per entendre-ho, primer s’ha de saber què és exactament l’electricitat estàtica. L’electricitat estàtica és l’acumulació de càrregues elèctriques en un material tant conductor com aïllant i es produeix per la fricció entre dos materials aïllants. Quan aquesta fricció es produeix, un dels dos objectes perd electrons (càrrega positiva), mentre que l’altre els acumula (càrrega negativa). Ambdues càrregues, però, tendeixen a equilibrar-se novament aprofitant el contacte amb una superfície conductora com, per exemple, la porta d’un cotxe.

Així doncs, quan, per exemple, freguem amb la sola de la sabata el terra, estem generant aquesta fricció que crea l’electricitat estàtica i, per tant, ens carreguem. En aquests casos, doncs, quan toquem la porta d’un cotxe o fins i tot la mà d’una persona, es dona la descàrrega elèctrica perquè la nostra càrrega passa a l’altra superfície.

Tanmateix, això segueix sense respondre què té a veure l’hivern amb tot això. El vapor d’aigua és un gran conductor d’electricitat que permet dissipar qualsevol càrrega acumulada en els nostres cossos. En els mesos d’hivern, l’aire conté menys vapor d’aigua que a l’estiu i per això, en les setmanes més fredes de l’any, l’electricitat no troba la sortida per tal d’alliberar la càrrega i tendeix a acumular-se en els nostres cossos. És a dir, els dies amb més vent i amb absència de núvols, són els més secs de l’any, convertint-se en l’aliat perfecte per a l’electricitat estàtica. liado perfecto para la electricidad estática. 

DDe fet, el vent que tenim aquí a l’Alt Empordà, tal com hem esmentat anteriorment, és la tramuntana, un vent fred de component nord que té un efecte assecant i netejador de l’aire. Així que és perfecte perquè l’electricitat estàtica ens comenci a visitar a l’octubre i no se’n vagi fins al març.