+34 972 752 058 (whatsapp y llamada)
info@ultraligeros.net

Meteorologia i aviació: Què és exactament el Vent?

Regala y vuela en avioneta o helicoptero

Descobrim què és exactament el vent i quins tipus hi ha a Espanya

QUÈ ÉS EL VENT? – TIPUS DE VENT D’ESPANYA

El vent és una massa d’aire en moviment, originat pels canvis de pressió i les masses d’aire amb diferent temperatura. En aviació, conèixer els tipus de vent és clau, ja que és un factor que pot afectar de forma severa al vol i a la seguretat d’aquest. Existeixen tres tipus principals de vents: els vents planetaris, els vents regionals i els vents locals.

Dins dels vents planetaris, podem trobar tres classificacions:

  1. Vents alisis: comprenen una zona que va des dels tròpics fins a l’Equador. En ser el seu recorregut bastant extens com per travessar gran quantitat de superfície oceànica, carreguen amb bastant humitat que resulta en pluges.
  2. Els vents contraalisis també comprenen des dels tròpics, però, a diferència dels vents alisis, aquests vents es dirigeixen cap als cercles polars. Aquests vents són càlids, tot i que guarden una gran quantitat d’humitat i també provoquen pluges.
  3. Vents circumpolars, que circulen des dels pols de la Terra, cap als cercles polars. Això resulta en el fet que són vents molt freds que s’originen en la inclinació de l’eix de la Terra.

Vents regionals

Són aquells en els quals la seva direcció no roman constant, sinó que canvia segons les estacions de l’any, tot i que a vegades poden canviar depenent del moment del dia.

Els vents regionals imprimeixen trets particulars a les condicions climàtiques d’un territori. Podrem trobar quatre classificacions: Brises, ciclons, anticiclons i monsons.

Vents locals

Es denominen d’aquesta manera perquè se senten en una sola àrea de la Terra i, en general, es regeixen per les grans masses d’aigua que travessen. Són produïts a conseqüència de les característiques geogràfiques, i d’acord amb la zona obtenen diferents noms.

Els vents locals són aquells que afecten àrees territorials molt petites.

Rosa dels vents

ELS VENTS D’ESPANYA

Els principals tipus de vent que existeixen a Espanya en aquest cas, són els següents:

Tramuntana: És el provinent del Nord (0 graus). Aquest tipus de vent és habitual en les costes catalanes i en l’arxipèlag Balear. Es tracta d’un vent de baixes temperatures i que pot arribar a ratxes de vent bastant fortes. És el que més ens afecta a l’Aeroclub Estartit, ja que ens dona de ple i a l’hivern, pot arribar a presentar-se en ratxes molt fortes (que poden superar els 100km/h), les quals ens impedeixen volar.

Gregal: El vent que ve del Nord-est (45 graus)

Llevant: El vent que prové de l’Est (90 graus). Aquest tipus de vent és fresc i humit i es dona a tota la costa mediterrània. A més de l’alt grau d’humitat que aquest porta, aquest vent pot arribar a ser especialment fort al Mar d’Alborán i al seu pas per l’Estret de Gibraltar.

Xaloc és el nom que rep el vent del Sud-est (135°). Aquest vent és sec i càlid i que arrossega amb ell la sorra provinent del desert del Sàhara, la qual cosa provoca un efecte de calima.

El vent del Sud (180º) es denomina Migjorn. És el vent càlid que prové del sud, tot i que no acostuma a donar-se molt per les costes d’Espanya.

El Garbí, que prové del Sud-oest (225º) és un vent que es forma en borrasques de l’Oceà Atlàntic, sobretot a la primavera i a la tardor.

Ponent: Vent que prové de l’Oest (270º). Aquest vent es gesta dins de l’Oceà Atlàntic i arriba a les costes occidentals de la Península ple d’humitat. Malgrat això, aquest vent és realment sec al seu pas per l’estret i les costes mediterrànies, a causa del fet que va perdent humitat a mesura que passa a través de la península.

El Mestral és aquell que prové del Nord-oest (315º). Aquest vent és fred, sec i bastant fort que pot arribar a ratxes de fins a 50km/h. Aquest vent es dona principalment en les regions d’Aragó, Navarra i La Rioja i s’origina a la vall de l’Ebre a causa de la diferència de pressions entre el Mar Cantàbric i el Mar Mediterrani.

Coneixies tots aquests vents?

Tags: , , , ,